Περπατούρες και Στράτες: είναι απαραίτητες;

Γράφει η Κλέλια Νικολοπούλου
Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια
Εmail: nklelia@gmail.com
www.physioatyourhome.com

Αυτό είναι ένα θέμα που διχάζει πολλούς γονείς. Υπάρχει ακόμα η λανθασμένη αντίληψη ότι οι στράτες βοηθούν τα μωρά να δυναμώσουν τα κάτω άκρα και να περπατήσουν πιο γρήγορα. Παγκόσμιες μελέτες που αφορούν την ανάπτυξη υγιών βρεφών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συγκριτικά με τα βρέφη που αφέθηκαν μόνα τους να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες οι περπατούρες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Οι επαγγελματίες υγείας δεν συνιστούν την χρήση της στράτας για τους εξείς λόγους:

  • Τα βρέφη που χρησιμοποιούν στράτες είναι πιθανόν να περνάνε λιγότερο χρόνο παίζοντας στο πάτωμα όπου ενδυναμώνουν τον κορμό και μαθαίνουν να μετακινούνται ανεξάρτητα από την ξαπλωτή θέση στην καθιστή, την τετραποδική και όρθια θέση. Έτσι μπορεί να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των αδρών κινητικών δεξιοτήτων όπως είναι το μπουσούλισμα, την μετάβαση και ισορροπία στη όρθια θέση και αργότερα την βάδιση.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος λανθασμένης εκμάθησης πρότυπου βάδισης και ανάπτυξη μυοσκελετικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, όταν τα βρέφη χρησιμοποιούν την περπατούρα δεν έχουν την σκελετική ωρίμαση να στηρίξουν το βάρος τους και ενεργοπιούν τους μύες τους με διαφορετικό τρόπο από ότι αν βαδίζανε μόνα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαθαίνουν να περπατάνε στα δάκτυλα των ποδιών τους με τις πτέρνες ψηλά και οι γαστροκνήμιοι μύες να χάνουν την ελαστικότητα τους και να γίνονται πιο βραχύς.
  • Κάθε χρόνο είναι πολλά τα περιστατικά που αναφέρονται σε ατυχήματα από την χρήση περπατούρας όπως πτώση από σκάλες, εγκαύματα και τραυματισμούς στο κεφάλι.
Τι πρέπει να γνωρίζετε αν χρησιμοποιείτε περπατούρες:
  • Να μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του όταν χρησιμοποιεί την στράτα.
  • Να μην βρίσκεται το μωρό σας σε χώρο που έχει σκάλες.
  • Να απομακρίνετε αντικείμενα από το πάτωμα στα οποία μπορεί το μωρό σας να σκοντάψει και να πέσει από την στράτα.
  • Τα πέλματα και οι πτέρνες του μωρού σας εφάπτονται στο πάτωμα και το μωρό σας να μην ισορροπεί πάνω στα δάκτυλα των ποδιών του.
  • Το μωρό σας πρέπει να έχει αναπτύξει σωστό έλεγχο κεφαλής.
  • Να μην χρησιμοποιείτε την στράτα για περισσότερο από 20 λεπτά κάθε φορά